Časť renty z 2. piliera by sa mohla dediť aj po začatí jej vyplácania

29.04.2014 Bratislava

Bratislava 29. apríla (TASR) – Časť dôchodku z druhého piliera by sa mohla dediť aj po tom, ako už bude seniorovi vyplácaná renta zakúpená z jeho úspor. A to v prípade, ak dôchodca umrie do siedmich rokov od začiatku vyplácania dôchodku z druhého piliera. Zvyšná časť renty určená na týchto sedem rokov by mala byť predmetom dedičského konania.

Takúto novinku dnes predstavil štátny tajomník ministerstva práce Jozef Burian v rámci diskusie Inštitútu hospodárskej politiky (IHP) k návrhu takzvanej anuitnej novely. Teda právnej normy, ktorá stanoví pravidlá vyplácania dôchodkov z druhého piliera. Momentálne sa nachádza v parlamente v druhom čítaní a poslanci do nej ešte môžu zasahovať.

Rezort práce by chcel novinku o sedemročnej garancii dedenia zaviesť cez pozmeňujúci návrh do tohto návrhu. "Chceli sme predĺžiť dobu dedenia," odôvodnil zámer rezortu Burian. Sedemročná hranica je podľa jeho slov kompromisným riešením toho, aké by ešte boli zvládnuteľné náklady pre seniorov v prípade, ak si takúto garanciu dedenia zvolia. Podľa rezortu práce by totiž cena za to, aby mal človek takto garantovanú možnosť dedenia, bola približne 2 %, o koľko by sa mu znížil vyplácaný dôchodok.

Ministerstvo teraz uvažuje nad tým, či sedemročnú garanciu dedenia zaviesť do praxe ako možnosť alebo povinnosť. Štátny tajomník sa však prikláňa skôr k povinnej garancii dedenia. Vyšlo by to totiž podľa neho lacnejšie. Naopak, možnosť výberu by bola drahšia, pretože poisťovne by si podľa Buriana znásobili náklady, ktoré by s takýmto krokom boli spojené.

Opozičný poslanec a bývalý šéf rezortu práce Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) by však bol skôr za dobrovoľnosť v tejto oblasti. Rozšírili by sa tým podľa neho možnosti pre sporiteľov. Filozoficky je však táto myšlienka podľa neho správna. "Je dobré uvažovať týmto smerom," konštatoval. Novinku by preto tiež navrhoval vložiť ešte do aktuálnej novely cez pozmeňujúci návrh poslancov.

Kaník pripúšťa, že pri zavedení dobrovoľnosti dedenia by boli náklady dôchodcov vyššie, ale nebude to podľa neho nič dramatické. Na druhej strane by si však mohol senior vybrať možnosť vyplácania renty bez tejto garancie, čím by bol jeho dôchodok ešte vyšší.
 

Vyberte región